WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?

WordPress günümüzde en çok kullanılan CMS yazılımıdır. WordPress ile kodlama bilmeden kendi sitelerinizi oluşturabilir ve yayına alabilirsiniz. Bu yazımızda sizlere wordpress kurulumu ile ilgili bilgiler vererek yardım almadan wordpress kurulumu yapabilecek seviyeye geleceksiniz.

WordPress kurulumu öncesi ön hazırlık için domain ve hosting sahibi olmanız gerekmektedir.

Domain Nedir?

Domain internet kullanıcıların web sitenize erişebilmesi için kullanacağı adrese verilen isimdir. Örneğin; Melibera.com bir domaindir ve siz bizim web sitemize erişebilmek için tarayıcınıza melibera.com yazmanız gerekmektedir.

Hosting Nedir?

Hosting web site dosyalarınızın ve maillerinizin barındığı alana verilen isimdir. Tarayıcı üzerinden bir web sitesine girdiğinizde karşınıza gelen içeriklerin tamamı hosting hizmetinizin içerisinde barınmaktadır ve hosting hizmetiniz üzerinden ekrana yansıtılır. Örneğin; Şuan okuduğunuz yazı melibera.com hosting hizmeti üzerinden ekrana yansıtılmaktadır.

Domain ve hosting hizmeti için melibera.com üzerinden satın alım işlemi yapabilirsiniz.

Domain ve hosting hizmetimiz hazır olduğuna göre artık kurulum işlemine başlayabiliriz.

WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır?

1. İlk olarak WordPress dosyalarının en güncel halini bilgisayarımıza indirmek ile işe başlıyoruz. WordPress dosyalarının en güncel halin WordPress.org üzerinden erişebiliriz. WordPress.org a giriş yaptıktan sonra ücretsiz olarak wordpress dosyalarını bilgisayarımıza indiriyoruz.

2. İkinci adım olarak bir önceki adımda indirdiğimiz wordpress dosyaları zipli olarak inmektedir. İndirdiğimiz dosyaya sağ tıklıyoruz ve ayıkla diyoruz. WordPress dosyaları karşımıza klasör olarak gelecektir ve klasörün içerisinde wordpress klasörünü buluyoruz ve wordpress klasörüne giriş yapıyoruz.

3. Bu adımda artık dosyalarımızı hosting hizmetimize aktarmamız gerekmektedir. Aktarım işlemi için hosting hizmetimize FTP bağlantısı yapmamız gerekmektedir. Öncelikle hosting firmamızdan FTP bilgilerimizi öğreniyoruz ve bilgisayarımıza FileZilla programını indiriyoruz. FileZilla programını bilgisayarımıza kurduktan sonra hosting firmamızın bize verdiği bilgiler ile FTP bağlantısı sağlıyoruz. FTP bağlantısı sonrası 3. adımda wordpress klasörü içerisinde ki dosyaların hepsini seçerek public_html klasörümüze sürükle bırak yöntemi ile taşıyoruz. Bu işlem internet hızınıza göre bir kaç dakika sürebilir.

4. Şimdi kurulum adımına geçmek için veritabanı oluşturma vakti. Hosting firmamız ile irtibata geçerek hosting kontrol paneli bilgilerimizi öğreniyoruz. Öğrendiğimiz hosting kontrol paneli bilgileri ile hosting kontrol panelimize erişiyoruz. Directadmin kullanan hizmetler için Hesap yönetimi > Mysql yönetimi > Veritabanı ekle adımlarını takip ediyoruz. Cpanel  kullanan hizmetler için Veritabanı sihirbazına giriyoruz. Karşımız gelen ekranda veritabanı ismi, Veritabanı kullanıcı adı ve veritabanı şifresi belirliyoruz.

5. Şimdi tarayıcımıza domainizi yazdığımızda wordpress kurulum ekranı karşımıza gelecektir. Bu ekranda bizden Veritabanı ismi, Veritabanı Kullanıcı adı, Veritabanı Parolası, Veritabanı sunucusu ve Tablo ön eki bilgilerini isteyecektir. Bu bilgileri bir önceki adımda oluşturmuştuk. Oluşturudğumuz bilgiler ile formu dolduruyoruz. Form doldurma işleminde Veritabanı sunucusu localhost ve Tablo ön eki wp_ olarak kalmalıdır. Yalnızca  Veritabanı ismi, Veritabanı Kullanıcı adı ve  Veritabanı Parolasını yazarak gönder butonuna basmanız yeterlidir.

6. Bir sonraki adımda sizden site bilgileriniz istenecektir. Bu adımda belirleyeceğiniz kullanıcı adı ve şifre wordpress yönetim panelinize giriş için kullanacağınız kullanıcı adı ve şifredir. Şifrenizi güvenli bir şifre olarak belirlemenizi öneririz. Formu doldurduktan sonra WordPress´i kur butonuna basmanız yeterlidir.

İşte bu kadar artık wordpress kurulumunuz tamamlandı. Domaininizin sonuna /wp-admin yazarak yönetim panelinize erişebilirsiniz. Örneğin; Melibera.com/wp-admin

 

Yorum yapın