Takip Etmeniz Gereken 10 Google ADS Performans Göstergesi

Takip Etmeniz Gereken 10 Google ADS Performans Göstergesi

Google üzerinde etki yaratan bir adrese sahip olmak ve üst düzey kullanıcı sayısına erişim sağlamak için Google avantajlarından doğru faydalanmak ve araçların tam olarak ne gibi işlevlerini iyi bilmek gerekir. Google üzerinde ortaklık yapan her sektör internet ağını güçlendirmek için temel performans göstergelerini kullanır. Temel performans göstergeleri, sitelerin güncel durumlarının analiz edilmesinde ve raporlanmasında son derece etkili olan bir yöntemdir. Temel performans göstergelerini kullanarak bir sitenin düzenlediği kampanyaya ilişkin ne durumda olduğu kolayca incelenebilir ve anında müdahale edilebilir.

ADS temel göstergeleri hakkında bilgi ve deneyim sahibi olarak, kampanya süresi içerisinde performansı ölçmek ve kampanyanın hedefe ne kadar yaklaştığını doğrudan görmek mümkün olur. Birçok araç içerisinden temelde önemli olarak görülen 10 Google ADS aracı sunduğu farklı işlevler ve kullanım kolaylığı ile kullanıcılara sunulmuştur.

ADS Sürecinin Temel Direği Tıklamalar

ADS kampanyasında başarıya ulaşmanın temel adımı tıklama sayısından geçer.  Bu araç temelde hazırlanan reklam kampanyasının kaç kişiye ulaşıldığını net bir şekilde gösterir. ADS performans gösterge sınıfının en önemli öğesi olan tıklama sayısı ile reklama toplam tıklanma sayısı anlık olarak takip edilebilir ve bilgi sahibi olunabilir.

Reklam yöneticileri reklam kampanyası aktif durumda iken anlık olarak reklamlarını takibini yapabilir ve dilediği bir zamanda fazla getirisinin olmadığına inandığı reklamları siteden kolayca kaldırabilir.  Bununla birlikte yine getirisi olmayan reklamları geçici süreliğine durdurmak da mümkündür.

ADS Sistemlerinde Tıklama Oranı

Tıklamalar kadar önemli olan bir diğer kilit ise tıklama oranıdır. Tıklama oranı sürekli olarak takip edilerek reklamın başarısına dair net yorumlar yapmak ve güncel verilere sahip olmak mümkün olur. Kullanıcılar bu bağlamda tıklama oranını doğru yönetmeyi öğrenerek kısa sürede kampanyada olumlu yönde hızlı adımlar atabilir.

ADS performans uygulamalarında elde edilen başarı oranında sektörler büyük rol oynar. Bazı sektörler kısa sürede etkili bir ADS çalışması ile başarıya ulaşırken, bazı sektörlerde beklenen başarı kısa sürelerde elde edilmez. Farklı alanlarda çalışma gücü bulunan sektörler ile yapılacak bir karşılaştırma hem başarı ölçütü elde etmeyi sağlar hem de performans göstergelerinde ciddi bir etki yaratır.

En Zor Faktör Kalite Puanı

ADS performans göstergeleri arasında yer alan sistemlerden en zoru kalite puanlarını ölçmek ve değerlendirmektir. Bu gösterge modelini Google kendisi oluşturmuştur ve bu ölçüm otomatik olarak yapılır. Sonuçlarında birçok performans göstergesi kullanılarak bir değerlendirme yapılır ve yapılan kampanyanı içerikler ile ne kadar alakalı olduğu ölçülerek rapor edilir.

Google arama motoru, uyguladığı ölçümlerde ve yaptığı birçok çalışmada her daim şeffaflığa sahiptir. Kullanıcılara göre diğer ölçütlerden daha zor olarak bilinen bu gösterge ile reklamların ne derece kaliteli olduğu kolayca ölçümlenebilir.

Google arama motorlarında son derece etkili ve geçerli bir kalite puanına sahip olarak birçok başarı elde edilebilir. Senkronizasyon anlamında 7 ila 10 puan arasında kalan reklam ve kampanyalar başarı statüsünde yer alır ve b u reklamlar için reklam sahipleri diğer kullanıcılara göre son derece az miktarda ödemeler yapar. Kalite puanı düşük olan kullanıcılar ödeme konusunda daha yüksek rakamlar ile karşı karşıya kalır.

ADS Kampanyalarında Uygulanan Tıklama Başına Maliyet

ADS sisteminde reklam uygulaması yapanlar genelde maliyeti baştan belirlenen programlar üzerinden çalışmalarını yürütür. Bu kapsamda birçok reklam ve kampanya için belirli bir ödeme önceden belirlenmiştir. Bu kapsamda kullanıcılar düzenledikleri reklam çalışmaları için ne aralıklarda ödeme yapacağı konusunda çok önceden bilgi sahibi olur. Ancak bu durumda bile kullanıcılar kampanyalar için ne kadar ödeme yapacağını önceden hesaplayamaz. Google sistemi düzenlenecek kampanyaların içeriğini ve performansını ölçtükten sonra ödeme rakamları hakkında kullanıcıya rapor verir ve bu sayede kullanıcılar ödeyecekleri miktarlar hakkında bilgi sahibi olur.

Tıklama başına maliyet göstergesi ile her kullanıcı sunduğu reklam için tam olarak ne kadar ödeme yapacağının bilincinde olut. Bu sistem ile reklam kampanyası için kullanılan miktar, tıklama sayısına bölünür ve bu sayede kullanıcılar kolayca TBM fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilir.

Google ADS sisteminde yer alan kullanıcıların yer sahibi olabilmeleri için sürdürdükleri yarışı Google bizzat takip eder. Kullanıcılar açık artırma sisteminde yer alan en üst miktardaki ödemeyi yaparak üst sıralardan yer edinmeye çalışır.  Rakipler arasındaki farkın dengelenmesi gibi birçok konu sistem tarafından takip edilir.

Edinme Başına Maliyet Faktörü

TBM ile benzerlik gösteren EBM faktöründe kullanıcılar daha önceden kampanya oluşturduğu esnada maliyetini belirleyerek karlı çıkabilir. Toplamda elde edilecek dönüşüm maliyeti ile EBMM kullanılarak kullanıcılar net fiyatlara sahip olabilir. EBM konusunda ortaya çıkacak rakam elde edilirken Google sadece kalite puanını göz önüne alır.

EBM göstergesinden olumlu sonuç alabilmek için farklı stratejiler konusunda yüksek bilgiye sahip olmak gerekir. Bu sayede son 30 günlük döngü hakkında da bilgi sahibi olmak mümkün olur ve bu durum kullanıcıyı farklı stratejiler karşısında her koşulda hazır konumda tutar.

Dönüşüm Oranı Hesaplama

Dönüşüm oranı hem başarılı kampanyalar yapmak hem de kampanya başarısını ölçmek anlamında son derece önemli bir göstergedir. Bu faktör ile ADS pazarlamacıları öncelikli olarak işe alınır. Dönüşüm oranına ulaşmak için kampanyada yer alan toplam tıklama rakamını dönüşüm miktarına bölmek yeterlidir. Bir kampanya yöneticisi her daim dönüşüm oranını önemser ve düzenli olarak optimize halde reklam kampanyaları düzenler.

Reklam Gösterimini Belirleyen Gösterim Payı

Reklamın kullanıcılar tarafından tıklanması ile gösterim meydana gelmiş olur. Temelde gösterim sayısı ile yakından ilgilenmek ve bu rakamı rapor etmek başarı hikayesi olarak düşünülmez. Bu durum sadece raporlama kısmında bir artı olarak kullanıcıların hanesine eklenir.

Google sistemi, gösterim sayısını hesaplarken toplam gösterim ve uygun toplam gösterim rakamlarını kullanır. Uygun gösterimler olarak adlandırılan durumda onay durumları ve hedef ayarları gibi değerlendirmeler yer alır.

Gösterim payı göstergesi birçok kullanıcıya rekabet ortamı yaratır. Kullanıcılar gösterim sayısı ile rekabetin ne kadar içinde olduğunu her daim güncel olarak takip edebilir. Bir kullanıcının sahip olduğu gösterim sayısının fazlalığı aynı dada yarışan diğer kullanıcıların reklam sayılarının düşüşü ile sonuçlanır.

Ortalama Konum Bilgileri

Google, dengeli sunum uygulamasını kullanarak her tür arama için hem organik hem de ücretli sonuçlar gösterir. Sıralama esnasında eğer ki ilk başta ücretli sonuçlar bulunuyorsa bu durumda ikinci sırada organik sonuçlar gösterime sunulur. Ortalama sıra demek kullanıcıların reklamlarının genelde hangi sıralarda görüntüleneceğini görmek demektir ve kullanıcıların ödedikleri ücretler onların sıralamalarında söz sahibi değildir.  Temel yöntem reklam sıralamasıdır.

ADS Göstergelerinde Bütçe Kazanımı

Google üzerinde reklam yönetmek isteyen her kullanıcıya aylık olarak bir bütçe sunulur.  Bu uygulama ile kullanıcılar başarıya ne derece yaklaştıklarını kolayca kendileri ölçebilir. Kullanıcılar için kampanyaların yönetilme süreci bilinen bir durum olsa da performans ölçümü yapmak son derece zordur.

Hesap Sağlığı İçin Sunulan Yaşam Boyu Değeri

Yeteneklerin gösterilmesini sağlayan YBD ile kullanıcılar hesap sağlığını takip edebilir ve ölçebilir. Bu bağlamda özellikle ücretli arama sonucunda siteye gelen kullanıcıların daha uzun soluklu ve daha yüksek getiri bıraktıkları bilinen bir gerçektir. Uzun soluklu olarak aylık ve yıllık bazda yapılan değerlendirmeler ile kullanıcılar daha net ve kalıcı veriler elde edebilir.

 

 

Yorum yapın