SEO için Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

SEO için Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır?

Seo çalışmalarından daha fazla verim almak isteniyorsa öncelikle yapılması gereken anahtar kelime araştırmasıdır. Bunun profesyonel bir şekilde de yapılması mümkün olmakla birlikte pek çok rehberden fayda sağlanabilir. Ancak her rehber kendine özgü farklı yöntemler sunabilmektedir. Sonuç olarak SEO için anahtar kelime araştırmanın belli bir yöntemi bulunmamaktadır. Her rehber kendine göre avantaj ve dezavantajları içinde barındırır. Hangi konuda sözcük araştırması yapmak isteniyorsa o yöndeki rehber tercih edilmelidir. Özellikle dört farklı kriter düşünülerek oluşturulan araştırma aşamaları vardır.

Anahtar Kelime Araştırmaları

Site – otorite durumu, sayfa miktarı, içerik kalitesi

Hedefler – markalaşma, trafik, satış

Bütçe – kaynaklar ve süre sınırı

Sektör – rekabet durumu

Bütün bu aşamalara göre uygun bir rehber bulmakta zorlanılabilir. Anahtar kelime araştırması yapılabilmesi için farklı yöntemler vardır. Burada bahsedilen yöntem özellikle Google üzerinden alınan trafiği yükseltme konusunda işe yarayacaktır. Anahtar kelime araştırma aşaması doğru bir şekilde tamamlanırsa bugün alınan trafikten daha yüksek bir trafiğe geçiş mümkün olur.

Çekirdek Anahtar Kelimelerle Başlanır

Çekirdek anahtar kelime araştırması tüm araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Bu anahtar kelimeler niş ve rakip belirleme konusunda yardımcı olur. Eğer ki online ortamda tanıtılmak istenen bir ürün veya hizmet var ise çekirdek anahtar kelimeler ürünleri tanımlayan ve aynı zamanda insanların en çok kullandığı kelimelerden oluşmaktadır. Örneğin İphone cep telefonu aksesuarları satılacak bir online mağaza açılacak ise anahtar kelimeler şöyle olacaktır: İphone cep telefonu aksesuarları, İphone için aksesuarlar, Iphone aksesuarları. Bu konudan farklı olarak eğer ortak bir site oluşturmak isteniyorsa farklı yollar izlenmelidir. Öncelikle  aktif olunacak bir niş belirlenmelidir. Genel olarak iki farklı yöntem kullanılır.

Önce Para Kazanma Yaklaşımı

Öncelikli olarak para kazanmak için bazı yöntemler araştırılmalıdır. Örneğin bir ürün seçilmeli ve ardından yapılan seçime yönelik arama sorguları düşünülmelidir.

Niş Odaklı Yaklaşım

Düşünsel alanı geniş bir anahtar kelime seçilerek araştırmaya başlanılmalı ve ilgi duyulan noktayı bulana kadar konu daraltılmalıdır. Örnek olarak, müzik kelimesi Ahrefs’in Keyword Explorer aracında aranarak  ilk adım atılabilir. Ahrefs  milyonlarca sonuç gösterecektir. Niş odaklı yaklaşımı gerçekleştirmek için daha uzun ve içerisinde müzik geçen kelimeler seçilmelidir. Örneğin game of thrones müziği. İnsanlar filmlerde, dizilerde veya televizyon programlarında duydukları şarkıları indirmek istemektedirler. Bu konu oldukça ilgi çekici olabilir.

Anahtar Kelime Fikirleri Oluşturma

Bahsedilen yöntemler tek başına yeterli değildir. Birbiriyle yakından ilgili olan anahtar kelimeler takip edilmelidir. Bu sayede insanların Google’da neler aradığına ulaşılabilir. Bir süredir aktif olan bir site varsa birkaç kelime için Google’da sıralamaya sahip olunabilir. Bu adım için uygun rapor Google Search Console üzerinden elde edilebilmektedir. Performans raporu incelenerek hangi pozisyonda bulunulduğuna ulaşılabilir.

Google her  kelimenin aranma hacmini göstermediğinden bu bilgiye başka yollardan ulaşılmalıdır. Bunun için farklı araçlar kullanılmaktadır. Bu tip verilere ihtiyaç varsa  Ahrefs’in Site Explorer aracı kullanılabilir.

Rakiplerin Sıralama Elde Ettiği Anahtar Kelimelerin Bulunması

Etrafta birçok rakip bulunabilir. Bu rakipler elde edilmek istenen sıraları çoktan elde etmiş olabilir. Bu durumda rakiplerin de en çok sıralama önceliği için düşündüğü anahtar kelimelerden de faydalanılabilir.

Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Rakiplerden farklı olarak özgün anahtar kelimeler bulmanın  katkısı son derece önemlidir.

  • https://soovle.com/
  • https://ubersuggest.io/
  • https://answerthpublic.com/
  • https://www.semrush.com/
  • https://www.ahrefs.com/

Yukarıdaki araçlar anahtar kelime araştırmada yardımcı olabilmektedir. Bu araçlardan faydalanılarak gerçek başarı elde edilebilir. Birçok araç anahtar kelimeleri bu kaynaklardan elde etmektedir: Google Anahtar Kelime Planlayıcısı aracı, Google otomatik tavsiyeler ve Google benzer aramalar kısmı.

Örnek verilecek olursa UberSuggest kullanışlı ve çok sayıda anahtar kelime sunabilir. Ek olarak Ahrefs, Moz, SEMRush  gibi araçlar da kelime fikri sunar. Ahrefs anahtar kelimeler konusunda ihtiyaç duyulan bilgileri  filtreleme seçenekleriyle yardımcı olmaktadır. Bu filtreleme seçenekleri şunlardır: Anahtar kelime zorluğu, Arama hacmi, tıklamalar, tıklama başına maliyet, geri dönüş oranı, bir anahtar kelimede yer alan kelime miktarı, terimleri ekleme ve çıkarma. Google Anahtar Kelime Planlayıcısı pek önerilmemektedir. Çünkü bu araç daha çok reklam amacı olan kişiler tarafından kullanılmaktadır.

Niş Üzerine Çalışma

Bulunulan sektör iyi bir şekilde analiz edilerek doğru kelime önerileriyle karşılaşılabilir. Bunu yapabilmek için müşterileri tanımak kim olduklarını ve neyi önemsediklerini bilmek gereklidir. Mevcut müşterileri tanımalı ve onların kullandığı dil öğrenilmelidir. Bulunulan sitede ve sosyal medyada da aktif olunmalıdır.

Anahtar Kelime Değerlerini Anlama

Uygun yöntemler uygulandığında birçok anahtar kelime ortaya çıkar. Bunlar işe yarar ve işe yaramaz olarak sınıflandırılmalıdır.

Arama Hacmi

İnsanların bir konuda ne kadar çok aradıkları merak ediliyorsa bu değere bakılmalı. Birçok anahtar kelime araştırma aracı bu bilgileri Google AdWords aracılığıyla elde etmektedir.

Tıklamalar

Belirlenen kelimeyi Ahrefs ve SemRush gibi araçlarda inceleme yoluna gidilirse o anahtar kelimenin tıklanma oranına rahat bir şekilde ulaşılabilir. Herhangi bir sorgu Google aracılığıyla araştırıldığında cevap otomatik olarak ortaya çıkacaktır. Google’da insanların cevabı doğrudan bir aramayla elde etme sebebinden ötürü herhangi bir yere tıklama ihtiyacı olmamaktadır. Google’ın arama motoru sonuç sayfasının birçok versiyonu bulunmaktadır: Bilgi grafikleri, Öne çıkarılmış snippet, En önemli olaylar, Yerel sonuçlar, Alışveriş sonuçları, Görsel sonuçlar, Video sonuçları.

Trafik Potansiyeli

Bir anahtar kelime  incelenirken sadece arama hacmi ve tıklama miktarına odaklanmak yeterli değildir. Söz konusu anahtar kelime için en iyi sonuçlar incelenmeli ve onların toplamda ne kadar arama trafiği elde ettiklerine bakılmalıdır.

Anahtar Kelime Zorluğu

Anahtar kelimenin zorluk durumunu belirlemenin en doğru yolu  SEO deneyiminden fayda sağlamaktır. Bu konuda da çeşitli araçlar kullanılabilir. Rekabetçi olan anahtar kelimelerde sıralama elde etmek  çok daha kazançlı olabilecektir.

Tıklama Başına Maliyet

Birçok SEO profesyoneli bir anahtar kelimenin ticari değerini ortaya koyacak nitelikte olduğuna inanmaktadır. Tıklama başına maliyet araştırması yapılırken Google Ads‘den yararlanmak tercih edilmelidir.

Anahtar Kelime Listesini Gruplama

Anahtar kelimelerin en iyisi belirlenmelidir. Bu nedenle gruplandırmaya ihtiyaç olabilir.

Ana Konuya Göre Gruplandırma

Birbiriyle bağlantılı olan kelimeleri tek bir yazıyla ifade etme yoluna gidilmelidir. Hangi anahtar kelimenin hangi kelimelerle ana grupta yer alacağına bağlamsal ve mantıksal olarak karar verilmeli ve bunlar tek bir sayfa üzerinden hedeflenmeli.

Amaca Göre Gruplandırma

Ana konuya göre gruplandırmadan sonra bu aşamaya geçilmelidir. Bir arama sorgusunun ardındaki niyeti anlamak için o Google’da aranmalı ve neyin ilk sırada çıktığına dikkat edilmeli. Google gitgide  kullanıcının arama niyetini anlama konusunda çok daha iyiye ulaşmaktadır. Herhangi bir anahtar kelimenin ardındaki kullanım niyetini belirlenmek isteniyorsa takip edilmesi gereken döngü şu şekildedir: Habersiz, Sorunun farkında, Çözümün farkında, Ürünün farkında ve de Tamamen farkında.

İş Değerine Göre Gruplandırma

Bu yöntemin içerisinde işletme için en fazla yatırım getirisi sunacak olan niyet ortaya çıkmaktadır.

Önceliklendirme

Anahtar kelimeler için fikirler oluşturarak değerleri analiz ettikten sonra son açama önceliklendirme aşamasıdır. Bu aşama doğal olarak ortaya çıkan son adımdır.

 

Yorum yapın