Seo Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Seo Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Seo çalışması için stratejik bir plan uygulamak esastır. Hedefe odaklı bir planın sağlam temellere dayandırılması için çalışma yapılacak sektörde rakiplerin de analiz edilmesi önemli bir unsurdur. Rakip analizi kritik olan noktaların tespit edilmesinde önemli rol oynar. Pazar da var olan boşlular rekabette bir fırsat olarak meydana gelir. Çalışma alanındaki sektörel farklılıklar rakip analizinde baz alınması gereken maddelerden biridir. Seo’nun başarı sağlaması, liderlik için yürümesi rakiplerini tanımasından geçer. Rakip tanımak gelişimin ilk aşamalarındandır. Detaylı analiz çalışmada yapılan eksikliklerin bulunmasında ve giderilmesinde önemli rol oynar.

Analiz sağlanırken, rakiplerin başarılı olduğu anahtar kelimeler incelenmeli, bağlantıların yönlerine bakılmalı, içeriklerin zenginlik dereceleri mutlak suretle incelenmelidir. Bu analizler mevcut pazarda başarılı olanların yöntemlerinin tespit edilmesini sağlayacaktır. İyi bir rakip analizi yapmanın belli başlı bazı adımları vardır.

Kullanılabilecek Analiz Araçları

Seo çalışmasında rakip tarafın analiz edilmesinde kullanılan araçlar arasında Ahrefs ve SEMrush gibi araçlar kullanılabilir. Kullanılan bu araçlar rakip tarafın eksik ve iyi yanlarını belirlemede yardımcı olmaktadır.

Rakip Analizinde Anahtar Kelime Tespit Etmek

Analizin ardından elde edilen veriler, rakiplerin anahtar kelime başarıları hakkında bilgi edinilmesine yardımcı olur. Arama motorlarında sağlanan başarının ne oranda olduğu anlaşılabilir. Sayısal veriler baz alınarak üretilen anahtar kelimeler ile arama motorlarında rakiplerin üzerinde yer almak kolaylaşır. Seo çalışmasında daha dikkatli olmaya yardımcı olurken farklı olmanın kapılarını açan adımlardan biridir.

Web Sitesi İçeriğinin Analiz Edilmesi Gerekir

Mevcut olan pazardan farklı ve organik bir çalışma üretmek için rakiplerin içerik üretme ve pazarlama stratejilerinin başarılı ve başarısız olan yönlerini tespit etmek gerekir. Yayınlanan içeriklerin temellendirilmiş konularının ne olduğu ve bu üretilen içeriklerin ne sıklık ile yayına sunulduğuna bakılmalıdır. İçerik pazarlama bağlantılarının da incelenmesi gerekmektedir.

İçeriklerde yer alan seo anahtar kelime çalışmalarının kalitesi incelenmesi gereken başka bir madde olarak ele alınmalıdır. Üretilmiş olan başlıkların uzunluk ya da kısalıklarına dikkat edilmelidir. İçerik kelime sayılarının somut verileri çıkartılmalıdır. Görselde yer alan alt etiketlere ve içerikte yer alan alt etiketlere de ayrıca dikkat edilmesi gerekir.

Rakip web sitelerinin içerik analizi sağlandıktan sonra, seo çalışmasında üretilecek olan içeriklerin ana sayfa üzerinde yer almasına dikkat edilesi gerekir. Bu durum çalışma sonucunda başarı elde etmenin kapılarını aralayacak kilit noktalardan birisidir.

Rakip web site analizlerinde kurtarıcı olacak başka ir konu ise üretilen içeriklerin kaynakçasının tespit edilmesidir. Bu kaynakların bilgi düzeyinin kıyaslanması, bilgilerin kalitesinin ölçülmesi gerekir. İçerik üretmek kadar içeriğin ziyaretçi kitleye ulaşma hızının seviyesi de önemlidir. Rekabet edilen tarafın içerikleri ne kadar hızlı bir şekilde ziyaretçilere sunduğu tespit edilmelidir.

Domain Analizi Yapmak Başarıya Giden Yollardan Biridir

Web sitesinin domain otoritesinin ne olduğunu incelemek en önemli unsurlardan biridir. İyi planlanmış olan ve başarı getiren seo çalışması domain de fayda sağlar. Rakip tarafın başarı elde ettiği kelimelerin tespiti ve bu alanda ne düzeyde çalışılması gerektiği hakkında bilgi edinilir. Türkçe karşılığı (alan adı) olan Domain gücünü araştırmak, seo çalışması yapılacak web sitesinin gücünü görmeye yardımcı olur.

Domain analizi sonucunda rakipten daha başarılı olmanın yolu organik olmaktan geçer. Yanı sıra otoritesi yüksek olan bir web sitesi ile rakip olmak geniş bir zaman diliminde zorluk yaratabilir. Rekabet etmeye uygun olan web sitelerinin araştırılması ve o plana göre hareket edilmesi, arama motorunda sistemli olarak üst sıralara çıkmaya yardımcı olacaktır.  Araştırma sonucunda parlak fikirler öne sürülmeli ve benzersiz bir çalışma için stratejik ve sistemli bir çalışma planı yapılmalıdır.

Rakip Olan Web Sitesinin Tasarımı İncelenmelidir

Web sitelerinin özellikleri internet kullanıcılarının dikkat ettiği maddeler arasında yer almaktadır. Rakip web sitesinin incelenmesi seo çalışmasına başlamadan önce dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Bu inceleme için kullanılabilecek seo araçları mevcuttur. İnceleme yapılırken taraf tutmamak gerekir. Web sitesi analizinde görsel, marka ve logo gibi özelliklere ayrıntılı olarak bakmak gerekmektedir.

Rakiplerin İnternet Ağı Dışında Uygulamış Olduğu Stratejilerin Analiz Edilmesi

İnternet ağının dışında uygulanan stratejik tanıtım planları tanınırlık derecesinin yükselmesini sağlayan maddeler arasında yer alır. Bu kanallar dergiler, gazeteler ve de televizyon kanalları olabilir. Rakip tarafın bu bağlantıları ne sıklıkla ve nasıl kullandığını analiz etmek yapılacak olan sistemli çalışmada fayda sağlayacaktır. İnternet ağı dışında var olan bağlantıların nasıl kullanılacağı hakkında bilgi edinmeyi ve rakip taraftan başarılı olmayı sağlar.

Rakip Tarafın Sosyal Ağ Kullanma Durumunu Analiz Etmek

Bu yöntem web sitesine ziyaretçi çekmenin kaçınılmaz yollarından biridir. Bu kanallardan yapılan reklamların ne sıklık ile yayınlandığına bakılmalı ve rakip tarafın sosyal ağlarda sağlamış oldukları popülerliğin ne düzeyde olduğunu tespit etmek gerekir. Analiz sonrasında nasıl bir yol izleneceği çalışmaya eklenmelidir.

Detaylı Olarak Backling Analizi Yapılmalıdır

Geri bağlantı olarak Türkçeye çevrilebilecek olan bu yöntem seo çalışmasında kurtarıcı bir yoldur. Rekabette bulunulan tarafın geri bağlantılarının ne olduğu mutlaka incelenmelidir. Rakip web sitesinin geri bağlantı oranının somut bir verisini elde etmek, seo çalışmasında site için link fırsatları yakalamanın önünü açacaktır. Seo araçları bu alanda analiz yapmayı sağlar.

Sağlaması Tamamlanan Analizin Ardından Planlama Yapmak

Temelde analiz sonucunda eksiklikleri bulmak gerekir. Rakip web sitelerinin analizi yapıldıktan sonra ve stratejik yöntemleri hakkında bilgi edindikten sonra sistemli, farklı bir plan üretmek gerekmektedir. Arama motorlarındaki sıralamanın yüksek seviyelere çıkarılması, üretilecek olan içeriklerin daha iyi olabilmesi için çalışmalara bu noktadan sonra başlamak gerekir.

Analiz sonrası anahtar kelime listesi oluşturmak ilk adım olmalıdır. Daha önce oluşturulmuş anahtar kelimeler mevcut ise bunlarında yeniden gözden geçirilmesi gerekebilir. Oluşturulmuş olan bu liste üretilecek olan içeriklerin stratejik yönünü de planlayacaktır. Mevcut konu ile bağlantılı olarak içerik te yer alan ana anahtar kelimeler ile birbiri ile uyumlu anlamsal olarak bağlantılı bir içerik oluşturmak gerekir. Bu madde temeli iyi kurulmuş bir seo çalışmasının değişmez yapı taşları arasında yer alır.

Backlink Alanı Almak İçin Neler Yapılabilir?

Backlink alanı almak için neler yapılabileceği hakkında fikir edinmek yapılmış olan rakip analizinden sonra oluşacaktır. o nedenle bu aşamadan sonra nasıl backlink bağlantıları alınabileceği araştırılmalı ve bu yönde bir plan uygulanmalıdır. Backlink almak farklı web siteleri ile iyi bağlantılar kurmak ile sağlanabilir. Farklı bir açıklama getirmek gerekir ise backlink internet ağı üzerinde farklı web sitelerinin ya da blokların başka bir web sitesine kefil olması anlamını taşır. İyi bir araştırma sonucunda kefil olabilecek bağlantılar ve kanallar bulunabilir. Bu bağlantılar kullanılarak web sitesi için güzel ve kaliteli geri dönüşler elde edilebilir.

Arama motorlarında en üst seviyelere çıkmak rakip tarafı incelemek ve bu bağlamda yapılabilecekleri örgün bir biçimde yapmakla meydana gelir. Önemli olan farklı ir konu araştırma sonucunda zengin ve kaliteli bir çalışma sağlamaktır. Organik, farklı ve kalite düzeyi yüksel olan bir çalışma arama motorunda iyi bir sıralama almanın önünü açacaktır.

 

 

Yorum yapın