SEO Nedir?

Seo Nedir?

SEO kavramı son zamanlarda her yerde duyduğumuz bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Web siteler için son derece önemli olan seo kavramı çok geniş ölçüde incelenmesi gereken bir kavramdır.

SEO Kelimesinin Açılımı

Dilimizde arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir kelimedir. İngilizce olarak “Search Engine Optimization” kelimelerinin kısaltılmış haline SEO adını veriyoruz.

SEO Nedir?

Arama motoru veya web sitelerinde kelime bazlı aranacak öğeleri üst sıraya çıkarmaya yarayan ve bu sistemlerin daha iyi çalışmasını sağlayan bir çalışma şeklidir. Kısaca web sitelerinin performansını ve ziyaretçi düzeylerini etkilemektedir.

SEO Önemi Nedir?

Arama motoru veya web sitesinin arama alt yapısında kelimelerin öne çıkarılmasını sağlayan bir alt yapıya sahiptir. Bu yüzden web sitenizin ziyaretçi ve tıklanma sayısını arttırır. Bu durum  internet bazlı her web girişimcisini mutlu ettiği gibi motive eder. Ama önemli bir kriter daha fazla ziyaretçi almak değil daha nitelikli ziyaretçilere ulaşmaktır.

SEO Uzmanı Kimdir?

Bu tanım çok geniş bir alanı kapsamaktadır. On Page (site içi) ya da Off Page (site dışı) alanlarda uzmanlaşmış kişiler mevcuttur. Bu alanlarda profesyonel hizmet veren kişilere SEO uzmanı adı verilir.

SEO Uzmanı Ne Yapar?

Maliyet planı oluşturup takibini yaparlar, sitenin arama motorlarında daha çok ve üst sıralarda gözükmesi için teknik çalışmalar yaparlar, Anahtar kelimeler bulup analizlerini yaparlar. Ayrıca içerikleri optimize ederler ve kullanıcı deneyimini arttırmaya yönelik çözümler geliştirirler. Teknik SEO hatalarını saptar ve ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yaparlar.

SEO Uzmanında Tecrübe

Bu kişiler tecrübeleri doğrultusunda maaş almaktadır. Yüksek tecrübeli kişilerin yaptıkları işler de son derece profesyonel olacaktır. Tecrübe, çalışma düzeni ve prensipleri kadar lokasyon da önemlidir. Örneğin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde bu alanda hizmete ihtiyaç daha çok olduğu için profesyonellik lokasyona göre yükselip azalabilmektedir.

Kaliteli İçerik

SEO’nun en önemli faktörleri arasında kaliteli bir içerik yer alır. Eğer kaliteli bir içeriğe sahip değilseniz ister SEO uzmanı olun ister bir SEO şirketiyle çalışın üst sıralarda yer almanız mümkün değildir. Eğer iş geliştirmek ve tıklanmanın artmasını istiyorsanız kaliteli içeriklerden yana olmalısınız.

SEO Kriterleri

En önemlisi ve başlangıç maddesi alan adı yaşıdır. Domain adı aşırı önemli bir kriter olarak görülmüyor fakat uzun vadeli alınmış bir alan adı her zaman bir adım önde başlamanızı sağlıyor. Bir projeye başlıyorsanız alan adınızın en az 5 yıllık alınması gerektiği biliniyor.

Anahtar kelimenin domain içinde yer alması ve anahtar kelimenizin alan adının başında bulunmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bunu doğru uygulayan sitelerin sıralamalarda daha üstte göründüğü biliniyor. Alan adı tesciliniz uzun olmalıdır. Kısa süreli alınan alan adları uzun süreli alınanlarla kıyaslandığında uzun süreli alınan bir alan adı aramalarda daha ön sıralara çıkıyor.

Alt domain (sub domain) adresinizde de anahtar kelime geçirmelisiniz. Domain geçmişi önemli bir kriterdir. Zira domain alırken kısa ve geçmişi temiz olan bir adres tercih etmek kolay kolay satışa çıkmamasına sebep olacaktır. Bu yüzden full eşleşen bir alan adına sahip olmalısınız. Domain gizlilik durumu, daha önceden ceza veya spam almış domain sahibi, lokasyon uzantısı gibi kriterler de SEO’yu etkileyen önemli kriterler arasında bulunuyor.

SEO ve Dijital Pazarlamanın Farkı

En sık karşımıza çıkan sorulardan bir tanesi de SEO ile dijital pazarlamanın aynı olup olmadığıdır. SEOkavramına yukarıda değindik. Fakat aynı şeyler değildir. SEO dijital pazarlama yapılırken kullanılabilecek en geniş kapsamlı araçlardan bir tanesidir. İçinde yazılım geliştirme, içerik pazarlama planlaması, marka bilinirliği gibi birçok alan bulunmaktadır. Aynı kavramlar olmasa da birbirine bağlı olarak işleyen olgulardır.

SEO’nun Faydaları

Ürünlerinizi takip edecek nitelikli bireyleri bulmanın en kolay yoludur. Alıcı ürününüzü tam aradığı anda arama motorunda en hızlı ve doğru şekilde gösterebilirsiniz. Her zaman önde olmayan ürünlerinizi ön plana çıkarıp daha geniş bir kitleye sunabilirsiniz. Sizin ürünlerinizin ön sırada çıkması müşteriye güvenilir gelir ve tercih edilme oranınız artış gösterir. Sanal ortamda izinli pazarlamanın en iyi yollarından bir tanesidir. Zamanla müşteri edinme maliyetinden kısarsınız ve bu maliyetlerdeki azalmayı görürsünüz.

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Standart bir arama motoru 3 aşamada işler. Web robotu arama motorunuz için web sayfalarını bularak tarar ve içeriklerle birlikte veri tabanına kaydeder. Kullanıcı aramakta olduğu içerikle ilgili kelimeyi arama çubuğuna yazarak giriş yapar. Kullanıcının aramakta olduğu anahtar kelimelerle ilgili olan siteler, filtreler sıralama faktörüne en uygun sayfa üstte olacak şekilde bir dizin sıralama yapar.

SEO Performansını Ölçün

SEO çalışmanızın ne derecede etkili olduğunu incelemeli ve kontrollerini yapmanız gerekiyor. Bu sayede çalışmanızın iyi olup olmadığına karar verebilirsiniz. Kanal gruplandırması, nitelikli kullanıcılarınızın ziyareti, yönlendirme durumu hakkındaki bilgi, sosyal medya ve kanallarda karşılaştırması yapılmalıdır.  Ortalama konumuz da önem arz eder. Tıklanma sayısını kontrol ederek sitenizin toplam gösterim sayısını görmüş olursunuz. Dönüşüm oranlarınızı da diğer sitelerle karşılaştırarak kaç adet dönüşüme sahip olduğu hakkında bilgi alabilirsiniz.

On Page SEO

Bir diğer ismiyle site içi SEO tamamen ziyaretçilere daha geniş ve verimli hizmet vermek için sitenin daha hızlı ve anlaşılır özellikte taranmasını sağlar. Makalelerinizin ve içeriklerinizin anlaşılabilir, görsellerinizin daha ulaşılabilir olmasına elverişlidir. Müşterilerinizin basit ve anlaşılır site içerikleriyle sitede kalma süresini ve tercih edilme oranını yükseltir.

Off Page SEO

Siteye dışarıdan gelen bağlantılar aracılığıyla arama motorlarında üst sıralara çıkarılması işlemidir. Daha basit bir değişle site dışı SEO adını verebiliriz. Haber siteleri, bloglar, vloglar, linkler vb. içeriklerin (backlink) alarak sitenin üst sıralara taşınmasını sağlayan bir çeşittir. Tabii ki baclink durumu olduğu için bilgi ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Seçilecek backlinkler tamamen doğal içerik taşımalıdır, bunun için de iyi bir sistem ve tecrübe esastır. Aksi taktirde arama motoru üzerinden site adresinin ceza alması ve arama sonuçlarında gösterilmemesi durumu söz konusudur.

Teknik SEO

Web sitenizin alt yapısını optimize etmeyi sağlar. Temel amacı siteye sorunsuz erişimin sağlanması, yorumlanması ve dizine eklenmesine yardımcı olmaktır. Kısaca sitenizi tarama ve dizine etme kısmı için optimize işlemlerinin yapıldığı aşamaya “Teknik SEO” adını vermekteyiz.

İş Geliştirme

Çok basit yöntemlerle iş geliştirebilir ve görünürlüğü arttırabilirsiniz. Öncelikle yukarıda vermiş olduğumuz SEO kriterlerine uymanız işe bir adım önde başlamanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda anahtar kelime araştırmanızı güzel ve planlı yapmalısınız ki sitenizin üst sıralarda görünürlüğünü arttırın. Bu açıdan uygun bir bütçe ayırmalısınız ve site adresinizi de uzun süreli almalısınız. Uzun süreli alınan domain adresleri en üst sıralarda yer almayı sağlayacaktır. Bu şekilde projeleriniz, kampanyalarınız, ürün ve hizmetleriniz üst sıralarda yer alarak daha çok nitelikli ve yüksek potansiyelli kitlelere ulaşarak sitenizin tıklanma sayısını ve görünürlüğünü yükseltecektir.

2020 SEO Trendleri

Genel olarak bol görsel ve video içerikli, kullanıcı seviyesi yüksek, sesli aramalar için uzun anahtar kelime analizlerinin yapıldığı ve soru cevap şeklindeki SEO çalışmaları yeni trende uygunluk gösteriyor.

 

 

Yorum yapın