Dmoz Neden Kapanıyor?

Geçtiğimiz hafta içerisinde Dmoz resmi olarak kapanacağını açıkladı. Dmozun yaptığı bu açıklama üzerine Türkiye baz alındığında bir çok kişi ciddi bir sevinç yaşadı. Bu konumda genel olarak bunun nedenlerindne bahsedeceğim.

Dmoz bundan 10 yıl kadar önce ben dahil bir çok web sitesi sahibi tarafından sitelerinin eklenmesi için büyük çaba sarf edilen bir yer halindeydi. Aradan yıllar geçmeye başladıkça Dmoz´a kayıt olabilmek dahada zorlaştı ve neredeyse imkansız bir hal halini aldı. Tabi parası olmayana… 🙂 Parası olmayana kelimelerini açmak gerekirse Dmoz Türkiye editörleri maalesef yanlış kişiler seçildi ve Dmoz kayıt işi para karşılığında yapılmaya başlandı. Tabi görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan editörleri hariç tutuyoruz bu konuda.

Normal yollardan sitesini Dmoz´a eklemek isteyenler çok zorlansada örneğin bir e ticaret sitesi kişisel blog kategorisine eklenebiliyordu! Elbette ki bu da para karşılığı yapılan eklemelerden kaynaklanıyordu. Dmoz kuralları gereğince bir editör yalnızca editörü olduğu kategoriye konu ekleyebiliyordu ve müşteri kaçırmamak için böyle alakasız kategorilere site eklemeleri yapılıyordu.

Dmoz´a yetişemeyen genç webmasterlar dmoz´un neden bu kadar popüler olduğunu anlamayabilirler. Kısaca ondan da bahsedelim; Google yıllar önce bu kadar sağlam bir algoritmaya sahip değildi ve arama sonuçlarını yan sitelere bakara belirliyordu. Google sıralamalarında yükselmenin en etkili yollarından biride elbette´ki Dmoz da yer almaktı.

Öyle ki Dmozda yer alan bir site satılmaya kalkıldığında +500 TL fiyat oynaması yapıyordu. Hele ki Dmozlu sitelerden tanıtım yazısı satın alabilmek ciddi masraflı bir işti…

Dmoz´un aldığı bu karar Türk webmasterlar için bir nebzede olsa iyi oldu ve artık bu gereksiz masraftan kurtuldu bir çok kişi.

Yorum yapın