.htaccess İle WordPress Hızlandırma

Merhabalar, Bu yazımızda wordpress hızlandırma ile ilgili bir ipucu paylaşacağız. WordPress günümüzde en çok kullanılan cms sistemlerinden bir tanesidir. Hatta öyle ki günümüzde yapılan web sitelerinin %60 dan fazlası wordpress ile yapılmaktadır. WordPress genelde sunucu kaynaklarını çok harcayan ve yavaş çalışan bir sistemdir. Bu yazımızda vereceğimiz ipucu ile wordpress siteniz bir nebze daha stabil çalışacak. Hadi hazırsanız başlayalım 🙂

1 – Klasör listeleme fonksiyonu:
Genellikle yapılan bir hatadır. Tarayıcıya yazılan dosya yolu ile o dosyanın içerisinde yer alan klasörlere ve dosyalara ulaşılabilmektedir, buda güvenlik açıklarına neden olmaktadır. Aşağıdaki komutu .htaccess dosyanıza ekleyerek bu açığı kapatabilirsiniz.

# Options -Indexes

2 – Tarayıcı ön belleklemeyi aktif edin:
Ön bellekleme sitenizi hızlandıracak ve google araçları tarafından önerilen bir yapıdır. Tarayıcı ön belleklemeyi aktif etmeniz ile birlikte bir kullanıcı sitenize girdiğinde sitenizi tarayıcı ön belleğine alacaktır. Bu sayede kullanıcı tekrar sitenize girdiğinde tarayıcı hosting hizmetinize daha az sorgu yollayacaktır ve siteniz daha hızlı açılacaktır. Bu işlem için aşağıdaki komutları .htaccess dosyanıza ekleyiniz.

#
#ExpiresActive On
#ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
#ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
#ExpiresByType image/gif "access 1 year"
#ExpiresByType image/png "access 1 year"
#ExpiresByType text/css "access 1 month"
#ExpiresByType text/html "access 1 month"
#ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
#ExpiresByType text/x-javascript "access 1 month"
#ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
#ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
#ExpiresDefault "access 1 month"
#
wordpress

3 – Scriptlerin çalışmasını engelleyin: Aşağıda yer alan komut shell ve script virüslerinin çalışmasını engelleyecektir. WordPress çok kullanılması ile birlikte devamlı olarak açıkları aranmakta ve bu açıklar üzerinden siteye virüsler eklenmektedir. Bu virüsler çalışmaya başladığında ise siteniz yavaşlamakta ve güvenlik problemi yaşatmaktadır.

#AddHandler cgi-script .php .pl .py .jsp .asp .htm .shtml .sh .cgi
#Options -ExecCGI

4 – Önemli dosyalarınızı dış erişime kapatın: Aşağıda yer alan komut web sitenize gelecek hack sorgularını yok edecektir. Böylece dışarıdan gelen sorgular sitenizi yavaşlatmayacak ve güvenlik açıkları en alt seviyeye inecektir.

Order Deny,Allow
Deny from all
Order Allow,Deny
Deny from all

Umarız yazdığımız yazı işinize yarayacaktır. Konumuzda yer alan hizmetler dışında bir konuda yardıma ihtiyacınız olursa melibera wordpress hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın