500 Internal Server Hatası Nedir?

500 Internal Server Hatası sanılanın aksine genellike kullanılan yazılım ile sunucu arasında uyuşmazlık olması durumunda meydana gelmektedir. Kullanmış olduğunuz yazılımınız fazla kaynak tüketmesi, yazılım üzerinde yapılan bir değişikliğin sunucu tarafında uyumsuzluk meydana getirmesi, Kullanmış olduğunuz scriptin sunucu üzerinde aktif olmayan bir Fonksiyonun aktif edilmesini istemesi vb. bir çok sebepten meydana gelebilir.

Web siteme girdiğimde 500 Internal Server yazıyor ne yapmalıyım?

500 Internal Server hatası almanız durumunda ilk yapmanız gereken error log dosyalarını kontrol etmeniz yada error log aktif durumda değilse aktif etmeniz olmalıdır. Yaşadığınız problemin kaynağının bulmanın en hızlı yolu error log dosyasını kontrol etmeniz yani hata mesajlarını kontrol etmeniz olacaktır.

Melibera.com üzerinden web tasarım yada hosting hizmeti almaktaysanız melibera.com üzerinde üye girişi yaparak destek talebi oluşturmanız durumunda gerekli kontroller tarafımızdan sağlanılabilmekedir.

Error log dosyaları genellikle web sitenizin neden açılmadığını ve 500 hatası verdiğini size söylemektedir.

Hata mesajlarını nasıl aktif ederim?

Hosting kontrol paneliniz cloudlinux destekliyorsa; Hosting kontrol panelinize erişim sağladıktan sonra select php version > Options adımlarını takip ederek hata mesajlarının gösterilmesine izin verebilirsiniz.

Kullanmış olduğunuz yazılım wordpress ise aşağıdaki komutu wp-config.php dosyanıza ekleyerek hata mesajlarını aktif edebilirsiniz.

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

500 Internal Server hatası genellikle neden olmaktadır?

Error log dosyanıza erişebiliyorsanız aşağıdaki işlemleri yaparak sorunun kaynağını tespit edebilirsiniz;

Temanızı pasif yapın: Web sitenizin admin paneline erişebiliyorsanız farklı bir temaya geçiş yapabilirsiniz. Admin panelinize erişiminiz yoksa tema dosyasınızın ismini değiştirerek pasif yapabilirsiniz. Temanızı pasif yaptığınızda web siteniz aktif oluyorsa tema kaynaklı bir problem yaşıyorsunuz.

Eklentilerinizi pasif yapın: Web sitenizin admin paneli üzerinden eklentilerinizin hepsini pasif duruma getirebilir yada dosyalarınız üzerinden eklenti klasörlerinizin ismini değiştirebilirsiniz. Bu işlem sonunda probleminiz düzeldiyse eklentilerinizi tek tek aktif ederek sorunlu olan eklentiyi tespit edebilirsiniz.

Htaccess dosyanızı kontrol edin: Htaccess dosyanız üzerinde bir değişiklik yapmış olabilirsiniz. Yada kurmuş olduğunuz bir eklenti yada tema htaccess dosyanıza müdahale etmiş olabilir. Htaccess dosyanızın yedeğini aldıktan sonra default htaccess dosyasını yükleyerek test edebilirsiniz.

WordPress siteler için default htaccess dosyası aşağıdaki gibidir;

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

Dosya izinlerinizi kontrol edin: Dosya izinleriniz üzerinde değişiklik yapmış olabilirsiniz. Default olarak klasör izinleri 755 dosya izinleri ise 644 olmalıdır.

Php versiyonunuzu kontrol edin:  Kullanmış olduğunuz yazılımın istediği php versiyonu ile hosting hizmetinizin php versiyonu birbirinden farklı olabilir. Hosting kontrol panelinize giriş yaparak php versiyonunuzu değiştirin. Php versiyonunuzu hosting kontrol panelinizden değiştiremiyorsanız hosting firmanız ile irtibata geçerek değişikliği talep edebilirsiniz. Bu problem genellikle wordpress gibi hazır CMS sistemlerinin yaptığı güncellemelerden kaynaklanabilmektedir.

Yorum yapın